Recent, Fundatia World Vision Romania a lansat „Raportul de cercetare privind nevoia de programe de tip Scoala dupa Scoala” (SDS). Raportul prezinta punctul de vedere al parintilor cu privire la calitatea si accesibilitatea programului SDS in 11 judete: Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Vaslui si Valcea.
Totodata, cercetarea scoate in evidenta unele aspecte pentru care trebuie gasite solutii privind garantarea accesului la acest serviciu si implicit asigurarea egalitatii de sanse pentru toti copiii.
Iata cateva concluzii ale raportului:
- Mai putin de un sfert dintre copii au frecventat un serviciu public sau privat SDS in 2012-2013
- 5,6 % dintre parinti au afirmat ca au accesat pentru copii servicii private de tip SDS;
- 72,8 % din parinti si-ar dori sa isi inscrie copilul intr-un program SDS contra unei contributii fie si minime. Cei mai dispusi sa plateasca sunt cei din mediul urban (52,2%). In prezent locurile disponibile ar acoperi doar 41,5% din nevoi, respectiv 28,2% in servicii publice si 13,3 % in servicii private.
Principalele motive pentru care copiii nu merg la SDS:
- 37% din parinti afirma ca primul motiv este lipsa serviciilor din comunitatea unde invata copilul;
- 15,2% din parinti afirma ca bunicii supravegheaza nepotii
- 11,7% din parinti considera costul prea mare pentru programul SDS; 81,1% dintre serviciile SDS actuale functioneaza in regim de serviciu platit. Costurile in unele cazuri pentru un serviciu privat sunt prohibitive si genereaza surse de inegalitate intre copii.
“Programul Scoala dupa Scoala poate sa raspunda unor probleme majore de pe agenda publica a ultimilor ani: absenteismul scolar, parasirea timpurie a scolii, procentele tot mai mici de promovabilitate la examenele nationale. Este o oportunitate de a aduce serviciile educationale si sociale in jurul copilului, pentru a raspunde nevoilor individuale si pentru a asigura accesul egal la educatie si integrare sociala. Credem ca includerea acestui program in Legea Educatiei Nationale dar si serviciile infiintate pana in acest moment sunt pasi importanti in acest sens”, spune Daniela Buzducea, Director de Advocacy la World Vision Romania.
Din cei 72,8 % parinti care ar fi dispusi sa aloce o suma de bani pentru program, 37,9% ar aloca sub 100 lei lunar/per copil iar 25,9 % ar aloca intre 100 -200 lei lunar/per copil. Sumele pe care parintii sunt dispusi sa le plateasca pentru un program SDS difera in functie de mediul de rezidenta, venitul mediu al familiei si numarul de copii. Parintii din mediul rural intr-o proportie mai mare fata de cei din urban declara ca nu pot aloca nici un ban pentru program sau sumele alocate sunt de sub 100 lei/luna/copil. In acelasi timp, chiar daca vorbim de procente deosebit de mici, sume de peste 100 lei/luna/copil, sunt dispusi sa plateasca mai multi parinti din mediul urban (52,2%) fata de mediul rural (18,3%).
“Avand in vedere diferentele mari cu privire la disponibilitatea parintilor de a plati pentru un asemenea serviciu, se impune re-analizarea programului SDS ca serviciu socio-educational integrat. Fiecare serviciu creat in comunitate trebuie dezvoltat in stransa legatura cu serviciile sociale si centrat pe nevoile unice ale copilului si familiei pentru a asigura cu adevarat egalitatea de sanse la educatie a copiilor”, a completat Daniela Buzducea. (A.D.).